Sík Sándor: István király

Programok betöltése
  • Ez az program elmúlt.

 

A Keresztény Értelmiségiek Tatabányai Csoportja
és A Vértes Agorája közös rendezvénye

Előadják a KÉSZ színjátszói
Rendezte: Bognár Istvánné

Sík Sándor tragédiája első, szent királyunk utolsó napjairól és a trónöröklés történelmi eseményéről szól.
A keresztény-magyar azonosság- és küldetéstudatról a király ezt mondja a drámában: „Lám, lám! Vazul meg azt veti szememre, hogy a keresztény ölte meg bennem a magyart. Ti nem értitek, hogy ez a kettő nem kettő, hanem egy. Istenem, egyiktek sem érti! De hiszen nem is érthetitek: Tibennetek nem egy. Csak énbennem, magamban. De eggyé kell lennie, hamarosan eggyé kell lennie, az én drága népem szívében is, mert meghalunk, ha eggyé nem lesz. Az Isten nem engedheti meg, hogy az én népem szíve meg ne nőjjön! Mért hozta volna ide messze Keletről a magyart, mért adott volna országot neki, mért küldött volna bölcs Gézát, mért ültetett volna engem ide a tüzes trónra, ha nem akarna velünk valami nagyot! Nem értitek, kicsinyhitűek?”
A király isteni jelet vár a trónöröklés eldöntéséhez. Ilona, Imre fiának özvegye hozza meg a jelet, amikor a királynak ezt mondja: „Nem szabad haragudnod ránk … Imrére és rám, atyám! Nekünk balgáknak kellett lennünk a Krisztusért… Mert, látod … Imre azt mondta … hogy ő nem tud segíteni a magyarokon. Hogy ember nem segíthet… És azt gondolta, hogy kell tenni valamit, ami … ami… hogy magunkra kell húzni az Isten kezét… Kényszeríteni kell az Istent… hogy ő segítsen. És úgy jött… egyszer, éjjel, Beszperémben… a sugallat [a szűzi házasságról].”
Ezután István király a Magyarok Nagyasszonyának ajánlja föl a koronát, mondván: „Magyarok! Királyt koronázok. Nem mának, nem holnapnak. Az örökkévalóságnak. Aki a tietek mindörökre. És ti az övéi mindörökre. Ezentúl két országban uralkodik: Magyarországban és Mennyországban.”

Forrás: Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

Belépőjegyek A Vértes Agorája jegypénztárában is kaphatók.
A belépőjegy ára egységesen: 1.000 Ft
Utalványt, valamint Cafeteria- és SZÉP Kártyát erre a rendezvényre elfogadunk.
Bővebb információ
2018. október 12.

Részletek

Dátum: 2018.10.12.
Időpont: 18:00 - 19:30
Jegyár: 1000 Forint
Program kategória:

Helyszín

Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon

Hadsereg u. 98.
Tatabánya, 2800 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon:

06-34/786-096