Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon Tatabányán 1976-tól látja el közművelődési feladatait, 2012. augusztus 31-től az AGORA Nonprofit Kft. intézményeként. Nem nagy számú, de tapasztalt és szakképzett munkatársi háttérrel működik. A „hagyomány és közösség” kettős mottó motiválja munkáját: hagyományokat őrizni, közösségeket teremteni és megtartani. Ezek mentén az intézmény nem csak városrészi, hanem városi, térségi, regionális és országos hatókörrel végzi tevékenységét.

A Bányász Művelődési Otthon kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy táptalaja legyen a magyar népi kultúra szerteágazó hajtásainak. Az intézmény nem csak nevében kívánja őrizni a bányászhagyományokat. Mind kínálatában, mind külsőségeiben igyekszik kiaknázni ennek lehetőségeit. Központi kérdésnek tartja az idős emberek közművelődését, a szociálisan nehéz helyzetben lévő érdeklődők kultúrához juttatását. Megbecsüli a magyar mozgóképkultúra értékes darabjait, őrizve a hagyományos moziba járás szokásait.

Az intézmény nevével összeforrtak a következő, manapság is rendszeres saját programok, kezdeményezések:

  • Pünkösdi Dalostalálkozó,
  • „Őszidő” Irodalmi Pályázat,
  • Bányászkórus Találkozó,
  • Ifjúsági Sakktábor,
  • Retró Mozimatiné,
  • Kertvárosi Lecsófőző Fesztivál,
  • Kertvárosi Mikulás Műhely.

Az intézmény nyitott az új és modern kezdeményezésekre műfaji megkötésektől függetlenül. A művelődési otthon közösségi színtérként művészeti csoportot, klubok, sportkörök, társadalmi és érdekvédelmi szervezetek befogadója. Eredményes kapcsolatokat ápol szakmai és ernyőszervezetekkel, más művelődési intézményekkel, határainkon túl is. A művelődési otthon számos elismerése mellett a kilencvenes évek közepén megkapta a Tatabánya Kultúrájáért Díjat.

A művelődési ház vezetője: Pákai Ernő